Hof van Flakkee in Eilanden Nieuws

Omzien naar elkaar in een levensloopbestendig hofje

GOEREE-OVERFLAKKEE – Hoe kun je goed wonen als je op leeftijd bent? Over die vraag is al veel nagedacht. Ook op Goeree-Overflakkee, waar de recent opgerichte Stichting Hof van Flakkee een antwoord heeft geformuleerd, waarin nabuurschap een belangrijke rol speelt. De stichting wil in elke kern op het eiland een hofje met woningen voor 50-plussers creëren.

Eilanden-Nieuws spreekt twee bestuursleden van Stichting Hof van Flakkee over het hoe en waarom van de beoogde huisvesting. Het zijn voorzitter Renée Schoenmaker en Arja Abramse.

Vergrijzing

Eerst stippen ze een aantal ontwikkelingen aan. “Je ziet vergrijzing, op Goeree-Overflakkee nog meer dan in de rest van Nederland. Je ziet ook dat er minder geld is voor de zorg. Er is minder personeel en verzorgingshuizen sluiten overal hun deuren.”

“Dat betekent dat mensen langer thuis blijven wonen. Als ze zorg nodig hebben, is dat in de eerste plaats mantelzorg. Maar dat valt vaak tegen: mensen weten vaak niet goed hoe ze mantelzorg geregeld moeten krijgen, zeker niet als hun kinderen niet in de buurt wonen.”

De knop moet om

Dus: meer vergrijzing en een vastlopende zorg. Met die ontwikkelingen in het achterhoofd, gingen Renée Schoenmaker, Arja Abramse en nog een aantal bewoners van Goeree-Overflakkee in dezelfde leeftijdscategorie nadenken over mogelijkheden om uit de impasse te komen. “De knop moet om.”

“We zoeken het in: omzien naar elkaar. Nabuurschap in een hofje, waar je woont met gelijkgestemden. Dat is ook een goed middel tegen de vereenzaming. Het is wetenschappelijk bewezen dat je langer gezond blijft als je actief bent. Zowel fysiek als mentaal. Het heeft ook te maken met zingeving: iets voor elkaar betekenen.”

Betaalbaarheid

In een Hof van Flakkee komen zowel koopwoningen als huurwoningen. “Betaalbaarheid vinden wij belangrijk, ook mensen met een kleine portemonnee moeten in een hofje kunnen wonen.” Naast sociale huurwoningen, waarvan de toewijzing in handen van een woningcorporatie zal zijn, wil de stichting ook woningen met een zogenoemde ‘middenhuur’ realiseren. De vraag is immers gevarieerd. Alle woningen zijn van het type levensloopbestendig.

Hofhuis en tuin

In een hofje draait het echter niet alleen om woningen. “Er is een gezamenlijk Hofhuis, waarin je elkaar kunt ontmoeten. En er is een gemeenschappelijke tuin, waar je samen voor zorgt”, zeggen Renée en Arja.

“Het Hofhuis kan ook een sociale functie hebben voor de omliggende buurt. Zo’n hofje is namelijk geen afgesloten gemeenschap. Nee, laat de mensen maar naar het Hofhuis komen voor een koffieochtend of om een feestje te vieren. Of om samen iets in de tuin te doen.”

Is er hulp nodig?

Naar elkaar omzien in een hofje, dat kan op verschillende manier vorm krijgen. “Even de hond  uitlaten voor je buurman. Even kijken of er hulp nodig is”, geven Renée en Arja als voorbeeld.

Ze voegen eraan toe dat nabuurschap en hofjesgevoel eveneens tot uiting kunnen komen in gemeenschappelijk gebruik van bijvoorbeeld een auto, gereedschap of een wasmachine en een droger. “Maar dat bepalen de bewoners van een hofje allemaal zelf. Wij als stichting leggen niets op, wij zijn alleen de kartrekkers en bewakers van de uitgangspunten. Het gaat om de mensen die er wonen. Samen vormen ze een Vereniging van Eigenaren.”

In de woonvisie

Renée en Arja vertellen dat de geesten rijp zijn voor de woonvorm waarmee ze via de Stichting Hof van Flakkee aan de weg timmeren. Er is veel vraag van toekomstige bewoners en de gemeentelijke politiek is ook overtuigd van het nut van wonen in een hofje. “Het staat bij alle partijen in het programma en het staat ook in de nieuwe woonvisie van de gemeente.”

Win-winoplossing

Dat de gemeente niet alleen het fysieke – het bouwen van woningen – belangrijk vindt, maar ook de maatschappelijke component van Hof van Flakkee, stemt Renée en Arja tevreden. Ze spreken van een win-winoplossing in elke kern op het eiland: aandacht voor goede huisvesting van 50-plussers, iets doen tegen eenzaamheid, voorwaarden scheppen voor onderlinge zorg en het fysieke en psychische welzijn bevorderen. “En dat op een kleinschalige manier, in de kern waar je misschien wel je hele leven hebt gewoond. Als er een hofje is hoef je niet weg uit je vertrouwde sociale omgeving.”

Om de plannen concreet te maken heeft Stichting Hof van Flakkee een samenwerking gesloten met Maas Wijkontwikkeling. Meer informatie is te vinden op www.hofvanflakkee.nl. Belangstellenden kunnen zich daar ook inschrijven bij de Stichting Hof van Flakkee.