- Bewoners wonen met een groep gelijkgestemden waarbij voldoende ruimte is voor privacy.
- De woningen zijn levensloopbestendig en bij voorkeur grondgebonden. De woningen zijn zodanig ingedeeld dat het mogelijk is – ook wanneer zorg thuis nodig is – er zo lang als mogelijk te blijven wonen.
- Collectieve voorzieningen, zoals de gemeenschappelijke tuin en een gezamenlijke ontmoetingsruimte, bieden ruimte voor ontmoeting en activiteiten. De ontmoetingsruimte en de gemeenschappelijke tuin worden zo ingericht dat deze toegankelijk zijn voor alle bewoners, ongeacht hun fysieke mogelijkheden.
- Wie in een “Hof van Flakkee” komt wonen hanteert het principe van nabuurschap: helpen van mijn buren of hulp vragen aan mijn buren.
- Een “Hof van Flakkee” bestaat idealiter uit een mix van sociale huurwoningen en (betaalbare) koopwoningen, overeenkomstig de verhouding die de gemeente als uitgangspunt voor nieuwe ontwikkelingen voorschrijft.
- Voor elk nieuw “Hof van Flakkee” zal een lokaal bewonersbestuur worden aangesteld dat mede functioneert als een Vereniging van Eigenaren (VvE). Het bewonersbestuur functioneert als aanspreekpunt en verantwoordelijke om het gedachtegoed van de Stichting in stand te houden. Het bewonersbestuur draagt ervoor zorg dat de gebouwen en de gemeenschappelijke onderdelen van ieder “Hof van Flakkee” zoals de buitenterreinen en de gemeenschappelijke ontmoetingsruimte worden beheerd in een goede staat van onderhoud worden gehouden.